"Rozen van Van Meerendonk"

- 2000 -

Voor:         Stelling Projecten, Leiden
Thema:      Jardin d’Amour
Locatie:     Kasteeltuin Oud-Poelgeest, Oegstgeest.
Periode:     1 juli t/m 3 september 2000

Het enige kunstwerk op Oud-Poelgeest waarin de roos een rol speelt, is van de hand van Theo van Meerendonk. Vlak voor het kasteel wierp hij een aarden heuveltje op waaruit kale takken steken. Aanvankelijk lijken het de dode staken van rozenstruiken die de beroemde regels van de dichter Kloos in herinnering roepen:
Ik ween om bloemen, in de knop gebroken (..) Ik ween om liefde, die niet is ontloken.
Maar Van Meerendonks aarden wal is geen grafheuvel;wat we zien, zijn geen dode taken maar de wortels van rozenstruiken. Via een deurtje in deze aardhut kom je in een halfondergrondse grot die een onverwachte aanblik biedt: binnen bloeien de rozen in overrompelende overvloed. De grot is als een hof, een verborgen paradijs dat zacht geurt naar rozenolie en waarin de kunstenaar de natuur naar zijn hand probeert te zetten: tegen de natuurwetten in tracht hij deze ‘begraven’ rozen met behulp van een tuinsproeier en kunstlicht in leven te houden. Hij maakte een monument voor de liefde zoals de vroegere lusttuin dat was:
De diepe tuin, vol groen geheimenis waar in het hart een rozendoolhof is zoals Ida Gerhardt die in een gedicht beschreef.
(tekst door Renée Steenbergen)  

Rozen van Van Meerendonk

(foto's Arno Bauman)