"Van Meerendonks eierstomer opzetstuk" - Pasen 2012 -

- de instructie -

"Van Meerendonk" heeft speciaal voor het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam "Van Meerendonks eierstomer opzetstuk" - Pasen 2012 - ontwikkeld. Met dit opzetstuk, in combinatie met het stookstuk(brander) van "Van Meerendonks kastanjepoffer" kan op simpele wijze een ei worden gestoomd.

eierstomer

Hieronder staat in 10 stappen duidelijk uitgelegd hoe het "Van Meerendonks eierstomer opzetstuk" moet worden gebruikt.
Onderaan de 10 stappen staat de tabel voor gewenste ei-hardheid. Veel plezier en succes!   

Stap 1
stap1 Ontsteek het stookstuk van de "Van Meerendonks kastanjepoffer" zoals in de instructie film wordt geïnstrueerd.
Stap 2
stap 2
Naast de inhoud van het "Van Meerendonks eierstomer opzetstuk" pakket heeft u een potje koud water en een eierwekker nodig. Stap 3 stap 3 Giet het mineraalwater uit het bijgeleverde potje in het stoombakje. Stap 4
stap 4 Zet op het stookstuk het eierstomer tussenstuk met uitgeknipt eiermotief. Daarop plaats u het stoombakje met ei. Let op! Het ei moet met de bolle kant in het stoombakje worden geplaatst.
Stap 5 stap 5 Over het ei plaatst u de stoomdeksel met expansie gaatje.
Stap 6 stap 6 Stel de kookwekker in op het aantal minuten dat gelijk is aan de gewenste ei-hardheid.(zie stoomtabel onderaan de 10 stappen)
Stap 7
stap 7 Zodra de tijd verstreken is eerst de stoomdeksel verwijderen. Pak vervolgens het ei uit het stoombakje. Gebruik hierbij de meegeleverde pannenlap omdat de verschillende onderdelen warm zijn.
Stap 8
stap 8 Laat het ei zachtjes in het potje koud water onderdompelen. Hierdoor stopt het kookproces en laat de eierschil bij het pellen beter los.
Stap 9
stap 9 Pak met de pannenlap het stoombakje van het eierstomer tussenstuk af en plaats het op de tafel. Dit stoombakje is ook te gebruiken als eierdop.
Stap 10
stap 10 En smullen maar!

Gewenste ei-hardheid
Stoomtijd in minuten
- zeer zacht 10 - zacht 11 - zacht in het midden 12,5 - stevig 14 - hard 15 - zeer hard 16 en meer Bovenstaande tijden zijn gebaseerd op een gemiddeld ei.